Panxhari nuk na ofron vetëm një shije të veçantë, por përbërësit e tij janë shumë të dobishëm për shëndetin tonë. Ka veti të dobishme pasi brenda tij bashkëekzistojnë karbohidratet, fosfori, hekuri, jodi, squfuri, kalciumi, mineralet dhe vitamina B.
Sipas mjekësisë popullore lëngu i panxharit është shumë i mirë për problemet e tensionit të lartë të gjakut, problemet e zemrës dhe arteriosklerozës, gjithashtu ndihmon edhe në pastrimin e veshkave.
Por edhe në uljen e temperaturës nga gripi dhe bronikiti.
Është i pasur me acid folik. Acidi folik është thelbësor për shumëfishimin e qelizave dhe i domosdoshëm për funksionimin e sistemit nervor.
Panxhari është i pasur me kalium (element kimik). Kaliumi është shumë i rëndësishëm për ruajtjen e rrahjeve të zemrës.
Por më tepër, panxhari konsiderohet se ka veti të mundshme antikanceroze, për shkak të përbërësve që përmban si antioksidantët, por mund të ul edhe tensionin
Vetia e dobishme e panxharit rrjedhon nga përmbajtja e lartë e nitrateve.
Mund të përdoret edhe si shtojcë e nevojshme ushqyese për ata që vuajnë nga anemia.
E çliron organizmin nga efektet e gjakderdhjes së sipërme gastrointestinale dhe vepron si një pastrues natyror.
Panxhari duhet gatuar i tërë, mos e prisni dhe mos e qeroni, pasi kështu çlirohet ngjyra që përmban, ndërkohë që ndikon negativisht edhe në shijen e tij të mrekullueshme