Konsumimi i lëngjeve të shumta dhe mishit të paktë minimalizon probabailitetet për zhvillimin e gurëve në veshka, sipas Shoqatës Gjermane të Patologëve (BDI). H BDI njoftoi se KONSUMIMI deri në dy litra ujë në ditë mban përqendrimin e ulët të kripërave dhe produkteve metabolike në urinë. Konsumi i moderuar i mishit dhe sallamit ngadalëson prodhimin e acidit në urinë, një ndër elementet kryesor të gjetur në gurët e veshkave. Njerëzit të cilët janë të prirur të krijojnë gurë në veshka duhet të ulin konsumin e ushqimeve që përmbajnë acid oksalik, të tilla si spinaqi, panxhari, çokollata, çaji i zi dhe i gjelbërt. Acidi oksalik në kombinim me kalciumin formon kristale, të cilat depozitohen në indet e veshkave. Në Gjermani vlerësohet se 5 në 10% e popullsisë vuan nga gurët në veshka të paktën një herë në jetën e tyre, ndërsa meshkujt vuajnë tre herë më shumë se femrat.